Informació i campanyes sobre residus



Acció de Greenpeace denunciant la nova Llei de Residus.
Comença a preparar els teus envasos, et donarem 5 cèntims per cada envàs que ens duguis!

En què consisteix la campanya?

Durant 10 dies, 5 dies a Palma i 5 dies a Capdepera, trobaràs una furgoneta amb una màquina de dipòsit d’envasos. Si duus els teus envasos de beguda (llaunes i botelles de plàstic de fins a 2 litres) i els poses a la màquina, et donarem 5 cèntims d'euro per cadascun, que també podràs donar a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL).

Així, podràs conèixer de primera mà, com funciona el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d'Envasos (l'SDDR) i quins beneficis ambientals suposa - com es compacten els envasos de manera separada, la disminució de la brutícia en els carrers i l'augment dels envasos reutilitzables - amb una experiència demostrativa que simularà el funcionament real d'aquest tipus de recollida que funciona ja a molts països del nord d'Europa i amb el que s’aconsegueixen índexs de recuperació i reciclatge d'envasos de més del 90%.

Els ciutadans que vulguin participar podran ens trobaran:

  • del 17 al 21 d'agost al passeig de Ciutat Jardí a l’alçada del carrer Illa de Malta de Palma de 9.30h a 15.00h
  • del 22 al 26 d'agost a la plaça de la Constitució de Capdepera de les 17:30h fins a les 23:00h


    T'anirem informant!

Greenpeace realitza una acció en protesta pel projecte de la nova Llei de Residus.






Amics de la Terra, Ecologistes en Acció i Greenpeace, lamenten profundament la poca ambició que ha tingut el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí en l'elaboració del text aprovat avui al Consell de Ministres. La seva redacció cedeix a les pressions de les comunitats autònomes i de la indústria i dóna l'esquena al medi ambient i als interessos dels ciutadans.






Recursos On-Line

La xarxa d'internet permet l'accés a multitud de recursos didàctics, bibliogràfics, a més de webs i blogs en matèria de sensibilització sobre consum i residus, en aquest post vos exposarem les darreres novetats que hem trobat:

Tot i no ser una novetat bibliogràfica, l'editorial Txalaparta edità a l'any 2008, el llibre de TONI LODEIRO "Consumir menos, vivir mejor". Aquest llibre a banda d'aconsellarte sobre com fer un consum més sostenible, també t'aconsella sobre les actituds de cara a afrontar una de les lacres ambientals del segle XX i XXI la societat de consum.




L'internet ha afavorit també la compra compulsiva on-line, com l'aparició de multitud de webs dedicades a la compra de segona mà. També en els darrers anys les webs amb  la finalitat de fomentar la reutilització, per sobre el consum ha estat una nova finestra d'oportunitats de cara a afavorir les 3 "R's". A continuació vos facilitam diverses webs relacionades amb el foment de la reutilització:



  http://www.millorquenou.cat/ .










Video: Què és un SDDR?




Documental Compra, Llença, Compra

Documental elaborat per Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i Arte France, sobre la obsolència programada en els productes, una de les principals causes en la generació de residus elèctrics i electrònics.




 Una recomanació bibliogràfica: I això, on va? de José Luis Gallego.

La televisió ha aportat moltes coses a la cultura i al món de la divulgació científica, tot i la seva mala premsa i tendència cap a la "televisió fems". En aquest cas l'aparició de José Luis Gallego com a col·laborador d'un conegut programa de televisió de Catalunya, Els matins de tv3, ha estat una aportació fresca i d'aquestes que sumen a fi de donar caliu i mantenir dintre el món quotidià aspectes del món ambiental, més enllà dels sensacionalisme i catastrofisme que tan agrada a la televisió.

Amb aquesta mateixa línia divulgativa i amb pròleg del famós conductor del mateix programa, Josep Cuní, Gallego ens fa una proposta de "guia del reciclatge". I això, on va? És una molt bona aportació a la difusió i a la sensibilització pel foment d'un correcte reciclatge, d'una manera més pedagògica, aportant informacions útils al lector sobre com es reciclen els residus i com funciona la gestió dels residus a Catalunya. Aquest darrer punt cal tenir-lo molt present de cara a les diferències en alguns aspectes amb la gestió de residus a Mallorca.  A més al final del llibre se'ns presenta un glossari amb els tecnicismes més usats i comuns en matèria de residus.

Si bé cal tenir present que l'únci  l'emperò que pugui tenir és això és senzillament una "guia de reciclatge" quedant-se el potencial d'aquest llibre una mica curt, sense incedir ni comentar cap aspecte tant important com el reciclatge, com és la reducció de residus o la reutilització. Un altra vegada "el reciclatge" eclipsa, el vertader problema: l'excessiva generació de residus.





Les espècies més perilloses del Mediterrani

Pòster de la Generalitat de Catalunya per sensibilitzar sobre els residus que acaben a la Mar i el seu impacte ambiental.
Clicau sobre la imatge per descarregar-lo en pdf.
Clicau aquí





La història de les coses
 
Aquí teniu a Annie Leonard, l'activista anti-incineració de la Plataforma internacional GAIA, en el video-documental, "La història de les Coses". En aquest documental d'una manera més didàctica es pot entendre com funciona l'economia de mercat del capitalisme global, i com repercuteix en la generació de residus i productes tòxics i perillosos. 

La història de les coses