dimarts, 8 de novembre del 2011

Per una Legislatura cap al Residu Zero

RETORNA TOUR RECICLA 270.000 ENVASOS
  L'èxit de la iniciativa avala el Manifest “Per una Legislatura cap al Residu Zero” que l'associació Retorna presenta per sol·licitar un compromís social i ambiental de cara a les pròximes eleccions


       Més d'un quart de milió d'envasos, amb 8 tones i mitjana de pes, han estat recuperats pel Retorna Tour al llarg dels 4 mesos en què ha circulat per diferents ciutats espanyoles. És una xifra equivalent a 326 contenidors de residus. Posats en fila, els envasos ocuparien 52 km. La gran quantitat d'envasos de plàstic i alumini han estat lliurats nets, separats i compactats als recicladors perquè els converteixin en nous productes. La Plataforma per a la Reducció dels Residus de Mallorca, juntament amb Retorna, valoren especialment la participació ciutadana: més de 7.000 signatures d'adhesió al Sistema de Retorn (SDDR) i centenars de milers de persones han pogut comprovar la facilitat i eficiència del Sistema de Tornada d'envasos.

Amb l'èxit obtingut, Retorna demostra que la població està demandant un canvi, i sol·licita a través d'un Manifest que la classe política, de tots els partits, aposti decididament per un altre model de gestió de residus, econòmicament preferible i respectuós amb el medi ambient. 
 
 
LES XIFRES DEL RETORNA TOUR: QUINA CIUTAT VA RECOLLIR MÉS ENVASOS?

Eivissa: Record absolut de recollida – 49.188 envasos en 12 dies
Barcelona: Record de recollida mitjana – 4.409 envasos per dia
Madrid: Record de participació amb pluja – 5.473 envasos en una tarda de diluvi
El Saler (València): Record d'implicació ciutadana – 60% del poble participa
PALMA DE MALLORCA: Record d'implicació política – adhesió de tots els grups polítics a
la moció municipal de suport al Sistema de Retorn d’envasos (SDDR)
CAPDEPERA (Mallorca): Record de neteja – els ciutadans/as recullen milers de llaunes i ampolles deixant netes les platges i el municipi
Bilbao: Record absolut de recollida de signatures – 1.437 signatures
Sevilla: Record en participació juvenil – es crea la Lliga Retorna amb 5 equips
juvenils


Retorna promou per a l'Estat espanyol el Sistema de Retorn d'envasos (SDDR), tal com contempla la recent Llei de Residus i Sòls Contaminats. Per impulsar aquest objectiu l'associació Retorna ha elaborat un Manifest de cara a la propera Legislatura. Per això convidem a l'opinió pública, als partits polítics i als mitjans de comunicació a que ens acompanyin en aquest camí, que portarà més prosperitat i sostenibilitat al nostre país. Adjuntem el Manifest.

El Sistema de Retorn d'envasos recicla 9 de cada 10 envasos. Una quantitat que triplica la recollida selectiva actual amb els Sistema Integrats de Gestió (SIG), que només recupera 3 de cada 10 envasos de begudes que es generen en l'Estat.

El SDDR aconseguiria no només evitar que els envasos quedin tirats en els espais públics, sinó que portaria importants estalvis a les arques municipals que no haurien de dedicar la major part de la seva activitat a aquesta recollida. A més, el reciclatge de més del 90% dels envasos significaria una important mesura d'estalvi de matèries primeres, energia i contaminació. I finalment, amb el SDDR s'aconseguirien crear fins a 14.000 llocs de treball directes. Un sistema implantat ja en 40 països o regions del planeta, on funciona des de fa anys amb eficàcia provada al llarg del temps.

Sobre Retorna
Retorna és una iniciativa sense ànim de lucre integrada per la indústria del reciclat, ONG’s ambientals, sindicats i associacions de consumidors. Treballem per millorar el sistema de gestió de residus actual, que recicla poc i malament. El nostre objectiu és reduir al màxim la generació de residus implantant un Sistema de Tornada d'envasos que promou la reutilització i recicla 9 de cada 10 envasos de begudes. A Mallorca, la Plataforma per a la Reducció dels Residus de Mallorca, integrada pel GOB, Greenpeace, Fundació Deixalles, Amics de la Terra i ALCAIB també dóna suport a aquesta iniciativa. 

MANIFEST PER UNA LEGISLATURA CAP AL RESIDU ZERO

Manifestem

 • Que la gestió dels residus a Espanya segueix sent deficient, amb percentatges de recuperació per sota dels objectius mínims establerts per la legislació vigent.
 • Que només es recicla, en el millor dels casos, un 30% dels residus d'envasos que generem. A més, la qualitat del recuperat és baixa.
 • Que el sistema actual no evita l'impacte negatiu dels residus, sobretot d'envasos, que acaben en abocadors, incineradores o abandonats a carrers, platges o boscos.
 • Que la població demanda un model transparent, eficient i sostenible, que faci recaure la responsabilitat i els costos de la gestió dels residus en els productors dels mateixos, i que promogui amb els seus resultats la participació ciutadana. 
 • Que l'objectiu d'aconseguir el compliment dels mínims legals no és suficient quan existeixen opcions provades que dupliquen o tripliquen aquests índexs.
 • Que la implantació de Sistemes de Retorn d'envasos (SDDR) fomenta la reutilització i permet recuperar fins al 99% dels envasos amb alta qualitat
 • Que els Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn d'envasos generen llocs de treball i són econòmicament viables.
 • Que l'experiència en més de 40 països i regions demostra que els SDDR prevenen la generació de residus, faciliten la reutilització, maximitzen la recuperació i són acceptats per la societat, la distribució i la indústria; són el camí a seguir.

Rebutgem

 • Els arguments infundats utilitzats pels grans envasadors i distribuïdors per impedir la posada en marxa de models de reducció i gestió sostenible de residus.

Reivindiquem

 • Que es garanteixi la llibertat de triar un sistema de gestió de residus, en particular d'envasos, que permeti aconseguir la màxima recuperació.
 • Que la societat, les ONG, la indústria de la recuperació i els agents socials siguin partícips, juntament amb la classe política i el teixit empresarial, en la designació del model de gestió de residus, en particular d'envasos que s'implanti en l'estat.
 • Que la situació actual de monopoli en la gestió dels residus es modifiqui per integrar als SDDR, que ofereixen avantatges en tots els àmbits.

Exigim als nostres representants i poders públics,

 • Que duguin a terme les mesures executives i legislatives necessàries per portar a la pràctica les reivindicacions a dalt exposades en l'àmbit nacional, i
 • Que el 2013, com data límit, s'inclogui en la legislació nacional l'obligatorietat d'un Sistema de Retorn d'envasos (SDDR)

Convidem a la ciutadania, mitjans de comunicació i a totes les institucions a que facin seu aquest Manifest.